Na Prešovskej univerzite sa dnes oficiálne začal štrnásty akademický rok

21.09.2010 Prešov

Prešov 21. septembra (TASR) - Slávnostným príhovorom rektora Prešovskej univerzity (PU) Reného Matloviča sa dnes oficiálne otvoril akademický rok 2010/2011 pre viac ako 10.000 študentov tejto vzdelávacej inštitúcie.
Na podujatí sa okrem členov akademickej obce zúčastnili aj predstavitelia vlády, štátnej a verejnej správy na celoštátnej, regionálnej, ako i miestnej úrovni. Pozvanie prijali aj zástupcovia cirkví, náboženských spoločností, podnikateľského prostredia a mimovládneho sektora.
Nový akademický rok je pre univerzitu štrnástym v poradí. Pripomína si v ňom zároveň jubileá dvoch fakúlt a to 130. výročie založenia predchodkyne Gréckokatolíckej teologickej fakulty, Academmie teologica, a 60 rokov existencie Pravoslávnej bohosloveckej fakulty.
Matlovič počas svojho vystúpenia zdôraznil potrebu budovania dobrého mena PU, čo podľa neho súvisí aj s dodržiavaním akademickej etiky. \"Vo vedení univerzity sme sa rozhodli pripraviť etický kódex učiteľa a študenta, \" poznamenal. Jeho súčasťou budú hodnoty, princípy a normy, ktoré by mali priniesť okrem dobrej pracovnej atmosféry aj dôveru širokej verejnosti. \"Vymedzia sa ním aj základné princípy akademickej etikety, teda štandardov správania a interpersonálnej komunikácie na akademickej pôde, \" povedal Matlovič.
Rektor dnes pred slávnostným zhromaždením priblížil viacero úspechov univerzity v uplynulom období v kontexte budúcich cieľov. PU sa v uplynulých rokoch podľa jeho slov úspešne integrovala do európskeho vzdelávacieho a výskumného priestoru, stala sa súčasťou viacerých medzinárodných inštitúcií a aktívne participuje napríklad na študijnom programe Erasmus. V rámci neho a iných schém spolupracovala na medzinárodnej úrovni s viac ako 100 organizáciami vysokoškolského vzdelávania.
Viacero pracovísk univerzity prešlo zároveň v uplynulom období úspešnou revitalizáciou. \"Ide o nevyhnutný predpoklad na úspešné naplnenie našich cieľov a realizáciu našich aktivít, \" konštatoval Matlovič. Najvýznamnejšou investíciou je rekonštrukcia bývalej základnej školy na ulici 17. novembra, kde sa buduje okrem viacerých učební a kancelárií aj aula s kapacitou 250 miest. Stavebné práce by mali byť ukončené v jesenných mesiacoch tohto roka.
Pre trvalo udržateľný rozvoj univerzity je podľa Matlovičových slov potrebné pokračovať v politike resiliencie. \"Je založená na neustálom monitoringu, učeniu sa novým situáciám a predvídaniu potenciálnych ohrození a rizík, \" povedal rektor. V tejto súvislosti opísal aj niekoľko priorít univerzity pre budúce obdobie. Už dnes musíme predvídať a adaptovať sa v našich aktivitách na budúce akreditácie, ktoré sa budú opierať o náročnejšie kritériá a budú mať medzinárodný charakter, \" uzavrel Matlovič.
 

Vyberte región